All for Joomla All for Webmasters

Ранливи категории граѓани преку социјално претприемништво до сопствен бизнис

Стратегии за бизнис идеи

Дванаесет организации денеска презентираа стратегии за бизнис идеи, како резултат на проектот за поддршка на социјалните претпријатија финансиран од Европската унија, а во соработка со Министерството за труд и социјална политика. 


Организациите Помош за хендикепирани и сиромашни, Црвен крст, Арно, Солем, Љубезност, Мисла, Банка за храна, Астарта, Албиз, Форум 16, Културна ризница и Сонце, се 12-те организации кои континуирано, во текот на проектната имплементација беа поддржани како дел од проектните активности, и пред донаторите се претставија со своите содржини.


Барбара Садовска, тим лидер на проектот од Полска истакна дека цел на проектот е да го поттикне социјалното претприемништво, да им помогне на граѓанските организации да овозможат социјална интеграција на оние што се изоставени од пазарот на трудот.


Според неа, граѓанските организации конечно ќе бидат признаени како социјални претпријатија, тие ќе добијат таков статус и ќе им се овозможи да соработуваат со бизнис заедницата, но исто така и да обезбедуваат услуги и производи со кои ќе им се помогне на овие луѓе да стекнат подобри вештини, да бидат интегрирани на пазарот на трудот. 


Садовска додаде дека во Полска веќе се спроведува социјалното претприемништво и тоа функционира, а во последните десет години преку него се отворени 30.000 работни места.


Проектот „Поттикнување на социјалното претприемништво“ има за цел подобрување на инклузивноста на пазарот на трудот со создавање на можност за отворање на нови работни места преку стимулација на социјално економските иницијативи. 

   

Забрането е превземање или копирање на авторски содржини (текстови,фотографии,видеа) без претходна писмена согласнот од МТМ ТВ. Доколку сметате дека вашето авторско право е повредено, ве молиме контактирајте не на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

© 2017 MTM ТВ Дооел - Скопје. Изработка и хостинг: Делта Софт ЛТД - Гевгелија. Сите права се заштитени.