Секојдневно го јадете, а допрва ќе биде материјал на иднината. Се купува на пазар а од него ќе се прават згради, мостови...

Морковот на сите им е познат како здрав и вкусен зеленчук, но британски научници тврдат дека можат да го употребат и во изработка на цврсти мешавини на цемент, кој може да се зацврстви со додавање нано-честички.

 

Истражувачите од британскиот Универзитет користат едноставен миксер за храна со кој ќе ги исечкаат наночестичките од влакната на овој здрав зеленчук и велат дека значително ја зголемуваат цврстината на цементот.

 

Научниците тврдат дека на резултатите од направените испитувања покажале дека на пола килограм наноматеријал во еден морков заштедува околу 10 килограми цемент . 

 

 





Забрането копирање на авторска содржина без претходна писмена потврда од МТМ ТВ ДООЕЛ. Доколку сметате дека вашето авторско право е прекршено ве молиме да не контактирате на info@mtm.mk



Можеби ќе ве интересира:

Сите статии објавени на МТМ.мк се во согласност со ИАБ етичкиот кодекс


© MTM ТВ Дооел - Скопје. Сите права се заштитени.