Секојдневно го јадете, а допрва ќе биде материјал на иднината. Се купува на пазар а од него ќе се прават згради, мостови...
- Детали
- Категорија: Останато
- Создадено: 22 Октомври 2018
Морковот на сите им е познат како здрав и вкусен зеленчук, но британски научници тврдат дека можат да го употребат и во изработка на цврсти мешавини на цемент, кој може да се зацврстви со додавање нано-честички.
Истражувачите од британскиот Универзитет користат едноставен миксер за храна со кој ќе ги исечкаат наночестичките од влакната на овој здрав зеленчук и велат дека значително ја зголемуваат цврстината на цементот.
Научниците тврдат дека на резултатите од направените испитувања покажале дека на пола килограм наноматеријал во еден морков заштедува околу 10 килограми цемент .
Забрането копирање на авторска содржина без претходна писмена потврда од МТМ ТВ ДООЕЛ. Доколку сметате дека вашето авторско право е прекршено ве молиме да не контактирате на info@mtm.mk
Можеби ќе ве интересира:
Сите статии објавени на МТМ.мк се во согласност со ИАБ етичкиот кодекс