Лебчиња со јогурт: печиво без конкуренција, поради кое засекогаш ќе заборавите на обичниот леб!

Ова е малку поразличен леб, од оној на кој сте навикнати.

 

 

Состојки:

 

550 гр брашно,

300 мл јогурт,

1 лажичка шеќер,

1 лажица сол,

1 лажичка сода бикарбона,

1 лажица пециво во прав,

масло за пржење.  

 

Подготовка: И

стурете јогурт во подлабок сад, додадете шеќер, сол, сода бикарбона, прашок за пециво и мешајте. Постепено додадете брашно и замесете го тестото.   Ставете го тестото во најлонска кеса (за замрзнувач) и оставете го во фрижидер да стои 10 минути.

 

После тоа, извадете го тестото на рамномерната работна површина, формирајте округла форма и пресечете ја на 7 делови. Секое парче се поместува со формирање на 7 топки.   Оставете ги на самото место и оставете го 5 минути, и секоја топка се развива во круг (големина на плочата).

 

Загрејте го маслото и печете на умерен оган додека не се крене на двете страни. Ставете ги готовите лебчињана салфетка за да го притиснете вишокот маснотии.   Послужете со сирење, ајвар, или како слатка варијанта со џем или крем ...

 

Тие се одлични во секоја комбинација! 





Забрането копирање на авторска содржина без претходна писмена потврда од МТМ ТВ ДООЕЛ. Доколку сметате дека вашето авторско право е прекршено ве молиме да не контактирате на info@mtm.mk



Можеби ќе ве интересира:

Сите статии објавени на МТМ.мк се во согласност со ИАБ етичкиот кодекс


© MTM ТВ Дооел - Скопје. Сите права се заштитени.