Вкусни полнети шампињони во сос

Фино кремасто и сочно јадење со печурки и пилешко месо ...

 

Потребно е:


10-12 поголеми
 шампињони
300 г пилешки гради
200-250 гр ориз
1-2 лажици ајвар
150 мл слатка павлака (без шеќер)
сол, бибер
мелен сув зачин
2-3 лажици масло

 

Подготовка:


– Шампињоните измијте ги убаво и извадете им ги дршките.

– Во подлабок сад исецкајте ги дршките од шампињони, на коцки пилешките гради и додадете го измиениот ориз, ајвар и зачините по вкус. Убаво измешајте за да се соединат сите состојки.

– Со оваа смеса полнете ги печурките.

– Полнетите печурки наредете ги на дното на една подлабока тава, но не една до друга туку оставете простор помеѓу нив.

– Остатокот од смесата распоредете ја меѓу шампињоните.

– На крај прелијте ги со вода скоро да се прекријат.

– Ставете ги да се печат во претходно загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 30 минути. Од време на време додавајте уште вода ако е потребно.

– Во еден сад на рингла загрејте ја слатката павлака и со неа прелијте ги шампињоните. Уште малку запечете ги и извадете ги од рерна за да се изладат.

– По желба во слатката павлака можете да додадете и малку рендан пармезан.

 

 





Забрането копирање на авторска содржина без претходна писмена потврда од МТМ ТВ ДООЕЛ. Доколку сметате дека вашето авторско право е прекршено ве молиме да не контактирате на info@mtm.mk



Можеби ќе ве интересира:

Сите статии објавени на МТМ.мк се во согласност со ИАБ етичкиот кодекс


© MTM ТВ Дооел - Скопје. Сите права се заштитени.