Тоскански сладолед од лешници

Супер богат сладолед кој нема да ги остави рамнодушни дури и оние кој не обожуваат сладолед …

 

Потребно е:


200 г лешници
6 жолчки
180-200 г шеќер
1,1 л полномасно млеко
2 лажици ликер од лешници или екстракт од ванила
500 мл слатка павлака, изматена
1 лимон (сок и кора)

 

Подготовка:


– Тостирајте ги лешниците во загреана рерна околу 5 минути. Внимавајте да не се препечат. Додека се уште топли отстранете ја лушпата на тој начин што ќе ги ставите во кујнска крпа и тријте ги со рацете. Сомелете ги во блендер, но не многу ситно.

– Убаво изматете ги жолчките со шеќерот.

– Во сад на рингла загрејте го млекото скоро до вриење, потоа тргнете го садот на страна и набрзина измешајте ја смесата со изматени жолчки и шеќер. За да не се згрутчат жолчките додавајте го топлото млеко малку по малку со постојано матење со миксер.

– Во сад со двојно дно или пак во сад на пареа варете го кремот со нежно мешање со дрвена лажица додека не се згусне.

– На крај додадете ги тостираните и измелени лешници.

– Ставете го кремот да се излади во фрижидер или пак на тој начин што ќе ја сипете во сад кој е потопен во друг сад со мраз.

– Додадете го ликерот од лешници или екстрактот од ванила, потоа додадете ја и претходно изматената слатка павлака и полека измешајте. На крај додадете ја и изренданата кора и сок од лимон.

– Смесата ставете ја во апарат за сладолед. Но ако немате таков апарат тогаш смесата сипете ја во длабок пластичен сад и ставете ја во замрзнувач и на секој 30 минути промешајте ја смесата (4-5 пати), за да не се создадат кристали од мраз.

– Количината на шеќер во рецептот може да ја менувате во зависност колку сакате да биде сладок сладоледот.

 

 





Забрането копирање на авторска содржина без претходна писмена потврда од МТМ ТВ ДООЕЛ. Доколку сметате дека вашето авторско право е прекршено ве молиме да не контактирате на info@mtm.mk



Можеби ќе ве интересира:

Сите статии објавени на МТМ.мк се во согласност со ИАБ етичкиот кодекс


© MTM ТВ Дооел - Скопје. Сите права се заштитени.