Научници ја поправија главната грешка во фотосинтезата, зголемувајќи го приносот на растенијата за 40 %
- Детали
- Категорија: Технологија
- Создадено: 04 Јануари 2019
До сега оваа „поправка“ е аплицирана само на тутунски растенија, и се уште има долг пат до тоа истото да се користи за да се зголеми приносот на храна. Но првиот чекор е неверојатно ветувачки.
И која е оваа грешка на природата на која и е потребно поправање? Тоа е малку познат чекор во фотосинтезара наречен фотореспирација.
„Можеме да нахраниме и до 200 милиони дополнителни луѓе со калориите кои се губар во фотореспирацијата во Среднозападен САД секоја година“ - изјави главниот истражувач Доналд Орт од Универзитет од Илиноис Карл Р. Восе Институт за Геномска Биологија.
„Со враќање само на дел од овие калории низ светот ќе доведе до тоа да се задоволат значително зголемените потреби за храна на 21-от век“.
Да се разбере што тргнало наопаку, треба да го разберете малку процесот на еволуцијата заснован на случајности. Според незаборавните зборови на доктор Јан Малколм во научно фантастичниот филм Паркот Јура, „животот наоѓа начин“. Тоа што тој не го кажува е дека некогаш тој начин е неефикасна мешаница.
Да се биде фер, еволуцијата прави тоа што може во дадените околности. Како студент на крајот од учебната година кој е во исчекување на летниот одмор, прави доволно колку да ја помине годината. Се што е повеќе од тоа е непотребен напор.
За многу растенија, меѓу кои оризот и сојата, кога станува збор на фотосинтеза, едвај поминуваат. Еден од најнесмасните делови во фотосинтезата е главниот чекор кој го вклучува ензимот RuBisCO, кој го врзува јаглеридниот диоксид за соединението RuBP.
Скоро 20 проценти од времето RuBisCO го греши кислородот наместо потребната молекула на јаглерод диоксид. (Забавен факт: RuBisCO е најшироко распространетиот протеин на планетата.) Не само што тоа е пропуштена можност, туку и резултатот од ова грешење се соединенијата глуколат и амониум - две токсични соединенија кои мора да бидат отстранувани пред да создадат преголема штета.
За среќа растенијата низ еволуцијата пронашле начин да се ослободат од овој отров, и тој начин се нарекува фотореспирација. Ним не им пречи да потрошат дел од нивната енегрија на овој витално рециклирачки процес ако им помогне да преживејат. Но кога станува збор одгледување на растенијата како извор на храна, тоа нивно залудно трошење на енергија секако ни пречи на нас луѓето.
Оризот, пченицата и сојата страдаат од оваа потреба да се чистат од таложењето на токсини. Не само што овие се три од четирите житарки кои се главниот извор на калории за луѓето, можеме да очекуваме дека нивниот принос ќе се намалува во иднина благодарение на глобалното затоплување.
Третиот фотореспираторен начин беше оној кој се одвои од останатите во финалниот резултат, со метаболична активност која надминува повеќе од 40 проценти споредено со контролните примероци. Зголемена енергија се транспонираше во поголем принос.
Останува да се види дали оваа иста ефикасност ќе се задржи и кај остананите растенија, но научниците работат на тоа.
Животот не секогаш наоѓа начин. Но ако сакаме да имаме храна колку што ќе ни е потребно во иднина, науката мора да го пронајде.
Ова истражување беше објавено во Наука (Science).
Забрането копирање на авторска содржина без претходна писмена потврда од МТМ ТВ ДООЕЛ. Доколку сметате дека вашето авторско право е прекршено ве молиме да не контактирате на info@mtm.mk
Можеби ќе ве интересира:
Сите статии објавени на МТМ.мк се во согласност со ИАБ етичкиот кодекс