Научници: Вадењето на умниците може да ги стимулира сетилата за вкус

Вадењето на умниците може да го подобри сетилото на вкусот со децении по интервенцијата, објави Медицински експрес, повикувајќи се на студија на научници од Универзитетот во Пенсилванија.

Во студијата учествувале 1.255 лица, од кои на 891 им биле извадени забите умници. Нивните сетила за вкус биле тестирани со четири различни концентрации на сахароза, натриум хлорид, лимонска киселина и кофеин.

 

 

Тие морале да пијат од сите концентрации, да жабуркаат и да го исплукаат, а потоа да покажат каков вкус чувствуваат - сладок, солен, кисел или горчлив.

Се покажало дека во секое од четирите решенија, сетилата за вкус кај луѓето со извадени умници биле посилни од другите. Исто така, откриено е дека ова е поизразено кај жените.

Истражувачите заклучиле дека луѓето чии умници биле отстранети одамна доживеале подобрување од 3% до 10% во перцепцијата на вкусот.
"Оваа студија ни покажува дека сетилото на вкусот може да се подобри и до 20 години по интервенцијата. Ова е изненадувачки, но импресивно откритие што треба подобро да се анализира", рече Ричард Доти од Универзитетот во Пенсилванија, кој ја води студијата.

Податоците од студијата се објавени во списанието Chemical Science.





Забрането копирање на авторска содржина без претходна писмена потврда од МТМ ТВ ДООЕЛ. Доколку сметате дека вашето авторско право е прекршено ве молиме да не контактирате на info@mtm.mk



Можеби ќе ве интересира:

Сите статии објавени на МТМ.мк се во согласност со ИАБ етичкиот кодекс


© MTM ТВ Дооел - Скопје. Сите права се заштитени.