Здравје/Фитнес

Го штитат црниот дроб и помагаат во регулирање на шеќерот

Само мал број луѓе не сакаат кисели краставици, затоа тие често се наоѓаат на менито.

 

  Киселите краставици содржат голема количина на вода, протеини, многу масти и влакна за храна.

 

  Покрај тоа, постои богат извор на минерали, вклучувајќи калиум, натриум и фосфор. Тие содржат витамини како витамини Ц, А, Б-6, Б-12, рибофлавин, ниацин и тиамин.

 Тие се моќни антиоксиданти - го штитат телото од слободните радикали, нестабилните хемикалии кои ги оштетуваат клетките во нашето тело.

Тие се одлични пробиотици - тие го балансираат варењето и го забрзуваат производството на добри бактерии кои се клучен дел од нашето здрави варење.  

Тие го чуваат црниот дроб - покрај подобрувањето на варењето на храната, киселите краставици го штитат црниот дроб и помагаат да ги исфрли токсините од телото.  

Спречуваат на формирање на чир на желудникот - чир е внатрешна рана на желудникот, или оштетување на мембраната предизвикана од киселини.  

Тие помагаат при дијабетес - истражувањата покажаа дека киселите краставици ја стабилизираат количината на хемоглобин - црвените крвни клетки богати со кислород.

Киселоста на краставиците помага во контрола на дијабетесот.





Забрането копирање на авторска содржина без претходна писмена потврда од МТМ ТВ ДООЕЛ. Доколку сметате дека вашето авторско право е прекршено ве молиме да не контактирате на info@mtm.mk



Можеби ќе ве интересира:

Сите статии објавени на МТМ.мк се во согласност со ИАБ етичкиот кодекс


© MTM ТВ Дооел - Скопје. Сите права се заштитени.