All for Joomla All for Webmasters

Ѓорче Петров

Градежните работници од АД „ Карпош“ Скопје работат на асфалтирање на улицата „Анастас Коцарев“ во Општината Ѓорче Петров. Улицата комплетно ќе биде реконструирана со поставување на нова тампонска подлога, нов асфалтен слој, а ќе бидат поставени и нови ивичници.
 
По повод 11 Октомври - Ден на народното востание, делегација од општината Ѓорче Петров предводена од Градоначалникот Сокол Митровски денеска во реонскиот парк во Ѓорче Петров, положи свежо цвеќе пред споменикот на паднатите борци.
 
Третата обука од проектот „Учење преку работa“ финансиран преку програмата Еразмус плус на Европската унија успешно се реализираше во општината Ѓорче Петров и помина во одлична работна атмосфера каде беа промовирани нови пристапи на учење и можност за поефикасна едукација на децата за користење на ново набавената опрема за соларната енергија, информираат од општината.
 
Децата со посебни потреби во основните училишта од општина Ѓорче Петров добија четиричасовна асистенција во текот на наставниот ден. Во текот на целата работна недела, 15 лични асистенти, ќе им помагаат на учениците полесно да се движат низ училиштата, ќе нудат помош при користење на материјалот во текот на наставата и при извршување на сите училишни обврски.
 

Нов Дом на култура во с. Кучково

Жителите на село Кучково добија нов Дом на култура. Од темел се изгради нов објект за потребите на селото кој ќе има повеќе намени. Како што информираао од општината во 217 м2 сместени се простории за амбуланта, канцеларија за месната заедница, два тоалети , чајна кујна и повеќе од 100м2 зафаќа новата сала за состаноци.
 
Во рамки на проектот „Учење преку работа“  (Learning by doing)  преку програмата на Европската унија „Еразмус“ во ООУ „Мирче Ацев“ се одржа третата работна средба меѓу преставници на двата проектни партнери општината Ѓорче Петров и општината Разлог. Проектот е насочен кон промовирање на нови пристапи на учење и можност за поефикасна едукација на децата за користење на опрема и помагала за соларната енергија.
 

Есенска дератизација во Ѓорче Петров

Општина Ѓорче Петров започна со есенската дератизацијата против глодари со која ќе бидат опфатени 3.804 шахти на целата територија на општината. Предходно е извршена дезинфекција во основните училиштата.
 
Градоначалникот Сокол Митровски денес ги прими преставниците од Здружението „Матица Скопје„ од Скопје чие седиште се наоѓа во населеното место Волково во општината Ѓорче Петров. На средбата беа истакнати проблемите и состојбите со кои се соочуваат пчеларите , поврзани со климатските услови во периодот кога вегетираат најголемиот дел од медоносните растенија, поради што не можат да се создадат услови за репродукција на пчелните семејстава, и немањето можности за медни залихи.
 
Со богата културно уметничка програма вчеравечер во Реонскиот парк во општина Ѓорче Петров, се заокружи повеќедневното одбележување на Денот на општината.
 
Со манифестацијата ,,Денови на Општина Ѓорче Петров,, започна централното одбележување на Денот на општината. На оваа манифестација и претходеа низа културни и спортски активности кој се одржуваа на различни локации во Општина Ѓорче Петров.
 
Со доделување на благодарници, признанија и плакети на најзаслужните граѓани за развојот на општина Ѓорче Петров, денеска беа заокружени големиот број културно спортски настани, предвидени за одбележувањето на Денот на општината.
 

Спортските училишни лиги започнаа во о.Ѓорче Петров

Над седумстотини деца од основните училишта од Општина Ѓорче Петров денеска го означија стартот на натпреварувачката сезона во која учество ќе земат сите шест основни училишта.
 

© 2017 MTM ТВ Дооел - Скопје. Изработка и хостинг: Делта Софт ЛТД - Гевгелија. Сите права се заштитени. | Мапа на сајтот | RSS |