All for Joomla All for Webmasters

Илинден

Во Општина Илинден континуирано се врши машинско и рачно чистење на отворените одводни канали што се наоѓаат на територија на општината во должина од 120 километри, а се дел од хидро мелиоративниот систем Скопско Поле. Чистењето на каналите се реализира во рамки на проектот на Општина Илинден - "Чистење, нивелирање и одржување на отворените одводни канали".
 

Тортијада "Слатка мистерија 2018" во општина Илинден

Општина Илинден утре во Домот на културата "Илинден" ќе биде домаќин и покровител на традиционалната 12-та по ред хуманитарна манифестација Тортијада "Слатка мистерија 2018", што се организира во соработка со Хуманитарната организација Ангелчиња.
 
5-та година по ред во населеното место Ајватовци во Општиа Илинден се одржа винскиот фестивал на кој се избира најквалитетно вино од домашни производители, односно од производители жители на Општина Илинден. Пред манифестацијата се одржа и традиционалното закројување на виновите лози во дворот на црквата Св. Трифун, со што беше одбележан денешниот празник Св.Трифун.
 
Помеѓу 60-тина учесници, Филип Бошковски за прв пат беше најсреќниот кој успеа да го фати крстот во водите на езерото во Белви во о.Илинден. Оваа манифестација во Илинден годинава се случува по 10-ти јубилеен пат.
 
Општина Илинден по повод претстојниот празник Богојавление (Водици) во соработка со свештениците од црквата „Св. Константин и Елена“, ќе oрганизира положување на крстот во езерото на хотелот Белви, во  населба Илинден.
 

Отворена изложба на уметници од општина Илинден

Во домот на култура во општина Илинден изложени се 40тина дела од 12 автори од областа на сликарството, скулптурата и копаничарството. Изложбата е по повод претстојните празници, и ќе биде отворена до крајот на јануари, 2018 година.
 

Отворена изложбата "Илинден со пријателите"

Пред поголем број љубители на уметноста во Домот на култура "Илинден" отворена е изложба со наслов "Илинден со пријателите". Градоначалникот на општина Илинден, Жика Стојановски ја отвори изложбата, а за авторите и нивните дела пригоден збор одржа писателот Ефтим Клетников.
 

Форум за Локален економски развој на општина Илинден

Претставници на бизнис заедницата, на владините институции, невладините организации и претставници на локалната самоуправа во Општина Илинден денеска учествуваа на Форумот за локален економски развој на кој со своето активно партиципативно учество придонесуваат за одржлив економски и социјален развој на Општина Илинден.
 
Во организација на Општина Илинден, во Средното општинско стручно училиште „Илинден“ се одржа Буџетски форум на кој граѓаните преку посочување на приоритетните проекти во нивните населени места, имаа можност со своето партиципативно учество да придонесат во креирањето на Буџетот на општина Илинден за 2018 година.
 
Со цел поголема транспарентност и партиципативно граѓанско учество во процесот на буџетирање, се отпочна со работни буџетски форуми со граѓаните од населените места за дефинирање на Предлог-Буџетот на Општина Илинден за 2018 година.
 
Во рамките на комплетната рехабилитација на локалниот пат н.м. Кадино-клучка Автопат А-4, во општина Илинден, извршено е асфалтирање на дел од патот во должина од 300 метри, информираат од општина Илинден.
 
Амбасадорот на Унгарија во Македонија, Ласло Иштван Дукс заедно со дел од неговите соработници ја посети Општина Илинден, при што се сретна со градоначалникот Жика Стојановски. Тој ја искористи можноста да му го честита повторниот избор за градоначалник, посакувајќи му многу успех во натамошната работа.
 

© 2017 MTM ТВ Дооел - Скопје. Изработка и хостинг: Делта Софт ЛТД - Гевгелија. Сите права се заштитени. | Мапа на сајтот | RSS |