Ратификуван Договорот за реципрочно признавање на возачките дозволи со Косово

Собранието денеска го изгласа Законот за ратификација на Договорот со Владата на Косово за реципрочно признавање на возачките дозволи и ја констатираше оставката на Горан Трајковски од функцијата директор на Дирекцијата за заштита на лични податоци на негово барање.

 

На 98. седница пратениците дадоа поддршка на предложените законски имени на законите за царинската тарифа и за финансиска дисциплина, во прво читање, и ја заокружија расправата за Предлог законот за урбанистичко планирање, во прво читање.

Со измените на Законот за финансиска дисциплина се намалува надоместот за доцнење и се пренесува надзорот над спроведување на одредбите за деловни трансакции од страна на економските оператори од приватниот сектор од Управата за јавни приходи на Државниот пазарен инспекторат при Министерството за економија. Се врши усогласување со Директивата 2011/7/ЕУ за борба против задоцнето плаќање во комерцијални трансакции.  Се допрецизира дека должникот треба да ги исполнува своите парични обврски  во договорените рокови без претходно потсетување и опомена од страна на доверителот и се намалува надоместот за доцнење при исполнување на паричната обврска во договорениот рок од 3.000 денари на 2.400 денари.

 

Со предложените измени и дополнувања  на законот за Царинската тарифа се исполнува обврската за транспонирање на националното законодавство утврдена во Националната програма за усвојување на правото на Европската Унија и се обезбедува и правна основа за еднообразна примена на Царинската тарифа. Со законот ќе се овозможи поголема флексибилност во поглед на менувањето на царинската номенклатура, како и услови за потполна примена на интегрираната царинска тарифа што треба целосно да почне да се применува со новиот систем за обработка на царински и акцизни документи.

За измените на законот за урбанистичко планирање, како што предложи ресорниот министер Горан Сугарески, треба да се одржи јавна расправа.

– Целта на Предлог-законот за урбанистичко и просторно планирање е подобрување на деловната клима во Република Македонија со подобрување на квалитетот на запишаните податоци во катастарот на недвижности, зголемување на процентот на запишаните права во катастарот на недвижности што ќе продуцира со јакнење на вербата во јавната книга, како и зголемување на транспарентноста на институцијата како јавен сервис на граѓаните, рече Сугарески во образложението.

 

Пратениците од опозициската ВМРО-ДПМНЕ истакнаа дека прифаќаат одржување јавна расправа за законот и оти ќе интервенираат амандмани во негово подобрување.Побараа целосна примена на Законот за зеленило и ревидирање на урбанистичките планови.

Расправата по 98. седница ќе  продолжи по редовната пауза на пратениците.

Забрането копирање на авторска содржина без претходна писмена потврда од МТМ ТВ ДООЕЛ. Доколку сметате дека вашето авторско право е прекршено ве молиме да не контактирате на info@mtm.mkМожеби ќе ве интересира:

Сите статии објавени на МТМ.мк се во согласност со ИАБ етичкиот кодекс


© MTM ТВ Дооел - Скопје. Сите права се заштитени.