Градоначалникот на град Скопје, Петре Шилегов, им порача на колегите градоначалници да преземат активности за зголемување на сопствените приходи, особено во делот на данокот на имот.
 
На иницијатива на Светската банка, во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање, денеска во Скопје се одржува Регионална конференција: „Управување со квалитетот на воздухот (AQM) во регионот на Западен Балкан-Прашања, решенија и можности за финансирање“.
 

Утре без струја повеќе делови на Скопје

Од ЕВН Македонија АД информираат дека утре без електрична енергија ќе останат:
 
Градот Скопје се приклучи на кампањата на Агенцијата за млади и спорт и Министерството за внатрешни работи за спречување  насилството од каков било вид, со посебен осврт на меѓуврсничкото насилство и говорот на омраза.
 
Директорот на  ЈП „Комунална хигиена“- Скопје, Абдусамед Шабани, и градоначалникот на општината Карпош, Стефан Богоев, денеска во Центарот за селекција на отпадот во Карпош ги промовираа планираните активности што ќе се одвиваат во рамките на кампањата за правилно постапување со кабастиот отпад на територијата на оваа скопска општина.
 
Втората средба од проектот на ЕКОЅВОН поддржан од Општина Гази Баба - Не за пластични кеси се одржа во ОУ Наум Наумовски - Борче.
 

Без вода денеска жителите на населбата Жданец

Од ЈП „Водовод и канализација“ информираат дека поради систематска промена на водомери во населбата Жданец, денеска без водоснабдување ќе останат корисниците од населбата Жданец од 9:00 до 14:00 часот (општина Карпош).
 
Во знак на одбележување на Светскиот ден на детето, вечерва и утре, зградите и обележјата во Скопје ќе се осветлат во сина боја како симболичен гест на нивната заложба за унапредување на правата на децата.
 
Карпош е скопска општина со најголем број возрасни сограѓани, а во рамки на Неделата на грижа на стари лица, градоначалникот Стефан Богоев беше во посета на специјализираната геријатриска болница во Злокуќани.
 

Утре без вода жителите на населбата Жданец

Од ЈП „Водовод и канализација“ информираат дека поради систематска промена на водомери во населбата Жданец, денеска без водоснабдување ќе останат корисниците од населбата Жданец од 9:00 до 14:00 часот (општина Карпош).
 

Нова велосипедска патека пред главната пошта

Пешачката површина пред објектот на главната пошта во центарот на градот од денеска има нов лик, изградена е нова велосипедска патека, поставени се клупи и канти за отпадоци, како и жардиниери со ниско украсно зеленило со сопствен систем за наводнување.
 
ЈП „Комунална хигиена - Скопје“ почна акција за отстранување на најголемите диви депонии лоцирани на територијата на градот.
 
Скопскиот јавен превоз станува сѐ понеатрактивен за користење од граѓаните. Во првите девет месеци од годинава се превезени за 530.000 помалку патници во споредба со идентичниот период лани.
 
Денеска на улицата Максим Горки во центарот на градот започна засадување на 18 нови јапонски цреши.
 
Општина Кисела Вода на семејствата кои имаат принова и се со адреса на живеење на нејзината територија им додели нови 53 ваучери.
 

Водата во Скопје безбедна и квалитетна за пиење

Од ЈП Водовод и Канализација – Скопје информираат дека водата во главниот град е безбедна и квалитетна за пиење.
 
ЈП Паркинзи на Општина Центар и Општина Центар во соработка со Сообраќајната полиција-Скопје во текот на изминатата седмица санкционираа 331 непрописно паркирани возила кои го попречувале нормалното и безбедно одвивање на сообраќајот.
 
Викендов, во периодот од 23 до 04 часот наутро од страна на скопската полиција, Управата за јавни приходи, Државниот пазарен инспекторат и Државниот инспекторат за труд беа преземeни мерки и активности за контрола во седум угостителски објекти во Скопје.
 

© MTM ТВ Дооел - Скопје. Сите права се заштитени.