All for Joomla All for Webmasters

Амир Ќаили од Грушино пример за успешна ИПАРД приказна

Нова, современа механизација што ќе му го олесни производството и ќе му ги намали трошоците, набавил земјоделецот Амир Ќаили од скопското село Грушино со средства од ИПАРД 1. 
 

Почна исплатата на првите средства од ИПАРД 2

Платежната агенција денеска ги исплати првите 10 барања за средства од ИПАРД 2 Програмата.
 
Во Македонија има регистрирано 123.000 трговски марки. Свеста за значењето за заштита на индустриската сопственост е ниска, но има интерес, а цената  за заштита само во Македонија не е висока.
 

Од денеска нов повик за грантови за млади земјоделци

Платежната агенција објави нов повик за грантови од 10.000 евра за млади земјоделци, соопшти денеска министерот за земјоделство Љупчо Николовски од Кавадрци.
 
Македонски железници Транспорт АД Скопје денеска соопшти дека е против најавеното укинување од крајот на месецов на единствениот меѓународен воз низ Македонија на релацијата Белград – Скопје – Белград и оти причината, според известувањето што го добиле од „Србија воз“, е економски неисплатливост. 
 
Народната банка на Република Македонија (НБРМ), Министерството за финансии и Агенцијата за супервизија за осигурување (АСО) го објавија конкурсот за ученици од основното и средното образование, којшто веќе неколку години наназад е заедничка активност по повод одбележувањето на Светскиот ден на штедењето – 31 октомври и Светскиот ден на осигурувањето – 1 ноември.
 
Република Македонија оваа година ќе ја посетат 1,2 милион туристи, кои ќе реализираат 3,2 милиони ноќевања и ќе донесат девизен прилив од 24 милијарди денари (390 милиони евра).
 
И 100.000 евра се доволни за пилот - проект преку кој првично финансиски би се поддржало женското претприемништво во Македонија.
 

Производниот сектор бара квалификувана работна сила

Македонската лесна преработувачка индустрија има голем потенцијал за развој, но во тоа суштинска улога ќе има вложувањето во квалификувана работна сила, порачаа учесниците на втората конференција „Macedonia Manufacturing Expo“.
 

Преполовен извозот на македонски зеленчук во Русија

Поради нереализираниот пласман на свежата зелка, преполовен е извозот на македонски зеленчук во Русија, а за четвртина е намален пласманот на македонското овошје во првото полугодие од годинава во споредба со истиот период лани.
 

Нов изглед на банкнотите од 100 и 200 евра

Европската централна банка  ги претстави новите верзии на банкнотите од 100 и од 200 евра, со нови подобрени безбедносни карактеристики што го отежнуваат нивното фалсификување.
 
Во Охрид денеска се одржа една од деветте работилници што Делегацијата на Европската унија ги организира низ градовите во Македонија посветени на можностите за финансирање што ги нуди ЕУ и начините како да се користат.
 

© 2017 MTM ТВ Дооел - Скопје. Изработка и хостинг: Делта Софт ЛТД - Гевгелија. Сите права се заштитени.