All for Joomla All for Webmasters

Активирана зимската служба на Центар

Активирана е зимската служба на Општина Центар, а фунцкионира и Кризниот штаб. Во моментов, нема поголеми излевања на вода или натрупувања со снег, соопшти општина Центар.
 
Советот на Општина Центар на седница одлучи да го продолжи мораториумот за градби на територија на општината, односно повторно ја донесе одлуката за запирање на спроведувањето на деталните урбанистички планови.
 
Во Кинотека на Македонија вчера премиерно беше прикажан кусиот аматерски филм „Мојата порта", производ од неколку месечни интерактивни работилници за изработка на филм, на кои учествуваа ученици од сите основни училишта во општина Центар.
 

Претставени кумот и здравичарот за Бадник 2019

Сопственикot на фирмата „Белина" Љупче Николовски и резбар, потомок од познатата мијачка тајфа Мирчевци и инструктор по пливање Миливое Алексиевски, познат како Миле Сирма се новите кум и здравичар за Бадник 2019 година.
 

Дел од Капиштец утре без вода

Дел од корисниците од улиците „ Козара“, „Бел камен“ и „Шарски одреди“ во општина Центар утре од 9:00 часот ќе останат без вода за пиење.
 
Општина Центар го воведе Географскиот информациски систем (ГИС) и од воведувањето, услугата е достапна и корисна за сите заинтересирани кои сакаат да се информираат за урбанистичкото планирање на општината.
 
 Секторот за инспекции на општина Центар во рамки на акцијата за отстранување на диво и нелегално поставената урбана опрема на територија на општината, издаде нови четири решенија на правни лица за отстранување на метални застаклени и незастаклени настрешници и  доградби на објекти, соопшти општина Центар.
 

Реконструирана улицата „Ѓуро Ѓоновиќ“ во Маџир Маало

Пуштена е во употреба реконструираната улица „Ѓуро Ѓоновиќ“ во населбата Маџир Маало. Поставен е нов слој на асфалт и нов тампонски слој на површина од 2.700 метри квадратни. Реконструирани се тротоарите со ширина од 2,5 метри и површина од 1.100 метри квадратни, а поставени се и нови рабници во должина од 1.110 метри.
 
Сообраќајната полиција и „пајак службата“ на ЈП Паркинзи на Општина Центар, во периодот од 26.11. до 01.12.2018 година, санкционираа 177 непрописно паркирани возила, од кои 6 несовесно паркирани возила биле затекнати на паркинг места за лица со посебни потреби.
 
Законски сме обврзани да овозможиме откуп на парцелата на барателите кои ќе го исполнат законскиот основ освен во случај ако градежното земјиште во сопственост  на РМ согласно  важечкиот урбанистички план е предвидено за објект од јавен интерес, наведуваат од Министерството за транспорт и врски по реакциите во јавноста за продажбата на парцелата со намена „колективно домување со деловни објекти“ согласно  Деталниот урбанистички план на Општина Центар и  планираните висококатници на паркингот спроти Холидеј ин.
 
До Општина Центар досега нема доставено ниту проект ниту барање за издавање дозвола за градба на висококатница, но и да биде доставено такво барање тоа ќе биде одбиено, бидејќи планот за делот каде е планирана изградбата на висококатниците е под мораториум и се ревидира, како и триесеттина други планови во општината, изјави денеска градоначалникот на Општина Центар Саша Богдановиќ.
 
 
Издадени се 11 решенија за отстранување урбана опрема во општина Центар во рамки на есенската акција на Секторот за инспекциски работи за регулирање, расчистување и уредување на урбаната опрема поставена на територија на општината.
 
Планот на програмата за развој на општина Центар за периодот од 2019 до 2021 година, кварталниот извештај за извршувањето на буџетот, техничките исправки на две градежни парцели во ДУП-от за дел од локалитет Буњаковец 1, беа дел од точките што се најдоа на дневен ред на 20-тата седница на Советот на општина Центар.
 
Поради дефект на водоводната мрежа и техничка неисправност на водата од денеска до 8 ноември ќе биде затворено основното општинско училиште „Димитар Миладинов" во општина Центар.
 
Јавното претпријатие „Паркинзи„ на Општина Центар“ воведува измени во зонската поделба на јавните паркиралишта, временското ограничување за користење на паркиралиштата, начинот на наплата на паркирањето и начинот нa користење на повластената паркинг карта за деловен субјект и вработени во деловен субјект.
 

Општина Центар сруши дивоградба на скопското Кале

Отстранета е дивоградбата која незаконски се издигна во близина на скопската тврдина Кале, информираат од Општина Центар.
 

Сообраќајни училишни единици во седум школи во Скопје

 
Седум основни училишта во Скопје од денеска ќе започнат со реализација на Проектот Сообраќајни училишни единици во организација на СВР Скопје Одделението за превенција во соработка со Општина Центар и Републичкиот Совет за безбедност на сообраќајот на патиштата.
 
Поради дефект на шибер од ф – 80 мм на раскрсница меѓу улиците Рузвелтова и Иван Милутиновиќ во општина Центар, намален притисок во водоснабдувањето може да имаат корисниците од овие две улици.
 

© 2017 MTM ТВ Дооел - Скопје. Изработка и хостинг: Делта Софт ЛТД - Гевгелија. Сите права се заштитени.