Како дополнување на системот на центрите за јавно здравје кои земаат примероци за тестирање за коронавирус од утре почнуваат со работа мобилните екипи. Министерот за здравство Венко Филипче вели дека мобилната екипа ќе биде поддршка на веќе отворените пунктови за тестирање.
 
Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, министерот за здравство, Венко Филипче и министерката за одбрана, Радмила Шеќеринска, денеска извршија увид во градежните активности за подигнување на монтажната болница со капацитет до 130 болнички кревети до Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби.
 
Во согласностс со одлуката на Владата на РСМ за забрана за движење на населението за време на викендот во периодот од 16 до 5 часот, од јавното претпријатие информираат дека ќе има измени во возниот ред на јавниот превоз, а изменето работно време ќе имаат и билетарниците и центрите за персонализација.
 
Град Скопје ги информира граѓаните дека решенијата за данок на имот и фирмарина коишто сега поштенски пристигнуваат на нивните адреси беа испратени пред да се случи епидемијата со коронавирусот во нашата држава, но поради новонастанатата состојба нема да презема дополнителни мерки кон даночните обврзници.
 
Центарот за управување и контрола на сообраќајот ги известува граѓаните дека во тек е реализацијата на втората фаза од проектот за изградба на мост на реката Вардар што ќе ги спои улицата Васко Карангелевски и улицата Индустриска 1, во населбата Ќерамидница.
 
Од денеска, недела (22.03.2020 год), согласно одлуката за забрана за движење на населението во период од 21-06 часот, јавниот превоз нема да сообраќа во посочениот период, а изменето работно време ќе имаат и билетарниците и центрите за персонализација, информираат од јавното претпријатие.
 
На барање на Министерството за здравство и Клиничкиот центар „Мајка Тереза“, Град Скопје помогна во рушењето и чистењето на просторот на дел од бараките во рамки на скопскиот студентски дом „Невена Георгиева-Дуња“, познат како „Медицинар
 

„Визер Скопски маратон“ се одложува

Поради ширењето на коронавирусот „Визер Скопски маратон“ наместо во мај ќе се одржи на 4 октомври.
 
Фотографија на скопјанката Јехона Спахиу е победник на конкурсот на Град Скопје за избор на автентични фотографии, видеа или гифови од домовите на граѓаните кои го минуваат времето во изолација сами, со нивните семејства или со милениците.
 
ЈП Водовод и канализација – Скопје, согласно новонастаната ситуација со коронавирусот во земјава, како и препораките и забраните на Владата и Министерството за здравство кои се однесуваат на спречување на ширење на корона вирусот, ја известува јавноста за следните промени во работниот процес:
 
Екипите на ЈП Комунална хигиена-Скопје денеска извршија акција за дезинфекција на Старата скопска чаршија. Дезинфекцијата се спроведе на сите внатрешни улици и делови на Чаршијата, со употреба на специјално комунално возило за оваа намена.
 
Акција под назив „Држете растојание“ има за цел на најдиректен и визуелно експлицитен начин да ги потсети граѓаните да држат растојание, да избегнуваат гужви, да го намалат ракувањето и да ги минимизираат своите контаки, на тој начин заштитувајќи се себеси и другите за време на пандемијата од коронавирус.
 
Град Скопје ги известува граѓаните дека нема да презема никакви дополнителни мерки, вклучително и присилна наплата, кон сите даночни обврзници во Скопје што имаат неподмирени долгови.
 
Министерството за внатрешни работи-СВР Скопје во координација со Државниот пазарен инспекторат презеде мерки за затворање локали во северниот дел од Скопје кои не ја почитуваат одлуката на Владата. Затворени се вкупно седум локали. Локалите ќе бидат затворени до завршување на мерката која е донесена од страна на Владата.
 
Во согласност со издадените мерки и препораки од Владата, Градот Скопје ги известува граѓаните дека шалтерите во барака број 16 од утре /16.03.2020 година, понеделник/ ќе работи со променето работно време.
 
Во текот на денешниот ден, екипите на ЈП „Комунална хигиена“ започнаа голема акција за миење и дезинфекција на улиците во внатрешноста на Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ во Скопје.
 
Јавното сообраќајно претпријатие информира дека од утре, понеделник, поради намалена мобилност на населението и значително намалениот број на корисници на јавниот превоз, автобусите на ЈСП Скопје и приватните превозници ќе сообраќаат по единствен саботен возен ред.
 
ЈП Водовод и канализација – Скопје, согласно новонастаната ситуација со коронавирусот во нашата земјакако и повикот на Регулаторната комисија за енергетика, известува дека во овој период, сè додека се во важност препораките и забраните на Владата и Министерството за здравство, а се однесуваат на спречување на ширење на коронавирусот, нема да ги исклучува корисниците на услугите на претпријатието кои имаат неплатени долгови.
 

© MTM ТВ Дооел - Скопје. Сите права се заштитени.