Вчеравечер, во базенот кој функционира во состав на Спортскиот центар „Борис Трајковски“ се одржа осмото издание на Меѓународниот турнир во пливање „13 Ноември“.
 
Целосно е реконструиран подот во спортската сала во училиштето „Владо Тасевски“. Исто така, обновени се и страничните спортски реквизити и кошовите.
 

Натпревар меѓу здруженијата на пензионери во Карпош

На игралиштето на ФК „Локомотива“ се одржаа Пензионерските игри 2019. 
 
Кошаркарскиот клуб „ СПАРТА “ ќе добие финансиска поддршка од 300.000 денари, а шаховскиот клуб „ ГАМБИТ АСЕКО СЕЕ“ ќе добие 100.000 денари со денешната одлука на Советот на Општина Карпош.
 

Здрава исхрана во градинките во Карпош

Денеска, на Светскиот ден на храната, уште две градинки во Карпош овозможуваат здрава и квалитетна исхрана.
 

Почна изградбата на спортско-адреналински парк во Карпош

Денеска почнаа активностите за изведба на спортско-адреналинскиот парк по должина на Кејот на реката Вардар, со почетна точка кај алпинистичката карпа во општина Карпош.
 

Во Влае 2 наскоро инклузивно детско игралиште

Во завршна фаза е изведбата на првото инклузивно детско игралиште, непосредно до платото „Делфина“, во Влае 2.
 

Карпош ќе добие спортско адреналински парк

На „Алпинистичката карпа“ долж Кејот на реката Вардар викендов се одржа 9. Балканско првенство за деца во качување на вештачка карпа – „Атомска мравка“.
 

Почнаа карпошовите училишни спортски лиги 2019/2020

На новото игралиште во ООУ „Христијан Тодоровски – Карпош“ во општина Карпош започнаа Училишните спортски лиги – 2019/2020 година. Станува збор за систем на натпреварувања меѓу десетте основни училишта, во текот на целата учебна година, во четири спортови: ракомет, фудбал, кошарка и одбојка.
 

Стипендии за талентирани спортисти-основци од Карпош

Општина Карпош  и оваа година одвои од својот буџет средства за  стипендирање на талентирани спортисти и ученици, одлуката за новно стипендирање ја одобри и Советот на локалната самопуправа. Вкупно  14 ученици - апликанти  од основните училишта во Карпош, осмо и деветтоодделенци,  добија спортски стипендии за учебната 2019/2020 година.  Филип  Дочиноски ( 9-то одд.), од „ Христијан Тодоровски Карпош“ во кошарка  доби стипендија од 3.000 денари, како и  осмоодделенецот-кошаркар    Карло Димевски од ООУ „ Владо Тасевски“  ја доби  истата сума.   Осмоодделенците  од „ Владо Тасевски “ Марио Џон  и  Никола Шашков,  како и  осмоодделенецот  Петар Цонковски од „ Војдан Чернодрински“, во  спортската категорија бадминтон исто така се стипендирани со по 3.000 денари.
 
Организатори за складирање мобилни телефони се поставени во десет основни училишта на територијата на општина Карпош. Учениците и наставникот имаат можност во еден од организаторите пред почеток на часот да го остават својот мобилен телефон и да си го земат по завршување на часовите. Се работи за пилот проект на Здружението за дислексија „Ајнштајн“, поддржан од ЕУ што за првпат се спроведува во општина Карпош.
 
Членовите на Советот на општина Карпош на денешната 27-мата седница дадоа согласност за објавување Јавен повик за изработка и реализација на проекти од областа на заштитата на животната средина и природата, и енергетската ефикасност. Станува збор за 1,5 милиони денари, буџетски пари од Општината, за кои ќе може да аплицирааат граѓански здруженија со предлог проекти од областа на животната средина и енергетската ефикасност. Комисијата што ќе ги оценува и одобрува проектите, ќе биде составена од членови на Советот од советничките групи од власта и од опозицијата, како и од претставници од општинската администрација.
 
Градењето на стратегија за правилно буџетирање и креирање на одржлив и реален буџет, мобилноста на градовите и грижата за животната средина се главните теми на кои се разговара на Шестата конференција за одржлив развој на општините, што се одржува во германскиот град Дизелдорф.
 

Нов детски парк во Криви Дол во општина Карпош

Во финална фаза на изградба е детското игралиште во населеното место Криви Дол во Општина Карпош. Поставени се дел од детските реквизити, како и клупи и корпи за отпадоци, соопшти денеска Општина Карпош.
 

Културни мостови преку детско ликовно творештво

Традиционално, по тринаесетти пат, започна Меѓународната ликовна колонија, организирана од Детскиот ликовен центар, под покровителство на Општина Карпош.
 

Изложба на електрични и хибридни возила во Карпош

Во знак на одбележување на Европската недела на мобилност, Општина Карпош денеска во комплексот на техничките факултети организираше настан „Електромобилност 2.0“, на кој беа изложени електрични и хибридни возила, и други алтернативни превозни средства.
 

Карпош меѓу опоштините-лидери во урбана мобилност

Со денешното потпишување на посебен Протокол се формализира соработката меѓу Општина Карпош и Германската агенција за меѓународен развој (ГИЗ), која резултираше со проектите: поставувањето на првото „Соларно дрво“ и доделувањето на шест електрични тротинети.
 

Поставено прво „соларно дрво“ во Карпош

Општина Карпош постави прво „соларно дрво“ на кејот на реката Вардар, во близина на „Алпинистичката карпа“.
 

© MTM ТВ Дооел - Скопје. Сите права се заштитени.