Општина Илинден го усвои Буџетот за 2020 година

Општина Илинден го усвои Буџетот за 2020 година, во вкупна вредност од 395.804.000 денари, или приближно 6,5 милиони евра.
 

Започна изградбата на нова градинка во Миладиновци

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и градоначалникот на Општина Илинден, Жика Стојановски денеска присуствуваа на почетокот на изградба на нова детска градинака во населеното место Миладиновци.
 
Во Домот на култура „Илинден“ љубителите на фолклорот имаа можност да уживаат во настапот на Културно уметничкото друштво „Дрежник“ од Општина Решетари, Хрватска. Гостите од Хрватска на најдобар можен начин низ песни и игри ги пренесоа традиционалните обичаи од својот крај кои се пренесувани од колено на колено, што му даде посебна убавина на овој настан.
 

Изградба на фекална канализација во Општина Илинден

Во населбата Илинден во Скопје во тек е изградба на канализациски систем на улицата „13“ и дел од улица „19“ во должина од 600 метри. Со изградбатa на овоj канализациски систем во рамки на кој се изградени  три препумпни уреди и инсталирани 14 шахти се овозможува приклучување на приближно 60 домаќинства, соопшти денеска Општина Илинден.
 
Во галеријата на Домот на култура „Илинден“ во присуство на повеќемина љубители на уметноста, отворена е меѓународна изложба на слики што се реализира во рамките на проектот „Уметничка меѓународна група со пријателите“, информира Општина Илинден.
 

Спортски викенд „Илинден 2019“

Во рамки на одбележувањето на 2 Август – Денот на Републиката и патрониот празник на Општина Илинден, денеска и утре ќе се одржи спортски викенд „Илинден 2019“.
 
Како дел од одбележувањето на Денот на Општина Илинден – 2 Август, во Домот на култура „Илинден“ во истоимената општина, беше отворена изложба на слики на Снежана Колевска.
 

Спортски викенд по повод Денот на Општина Илинден

Во рамки на одбележувањето на 2 Август – Денот на Републиката и патрониот празник на Општина Илинден, утре и задутре ќе се одржи Спортски викенд „Илинден 2019“. На оваа традиционална спортска манифестација што се реализира по 11-ти пат се очекува да учествуваат над 700 спортисти кои ќе се натпреваруваат во повеќе спортови: велосипедизам, шах, атлетика – трчање, тенис, баскет и голем фудбал.
 
Реализација на капиталниот проект „Рехабилитација на локален пат Кадино-клучка автопат А4“, во должина од 1.600 метри во Општина Илинден е во завршна фаза.  Вредноста на проектот изнесува приближно 30 милиони денари. Проектот се реализира во соработка со Министерството за финансии во рамките на Проектот за подобрување на општинските услуги кој е финансиран со заем од Светска банка.
 
Во домот на култура Илинден од денеска е отворена ликовната изложба насловена ,,Бесконечност,, на Анче Колева и истата ќе биде отворена за посетители една недела, односно до 12 јуни.
 
Во Општина Илинден интензивно се работи на рехабилитација на локалниот пат Кадино-клучка автопат А4", во должина од 1.600 метри.
 
Во Домот на култура Илинден, во Општина Илинден, се одржа централниот настан од годинешната 20-та Литературна манифестација Илинден 2019 - поетскиот митинг Стихови за душата.
 
Во рамки на Литературната манифестација ,,Илинден 2019” денеска беше промовирана книгата ,,Мартин Крпан – дипломат и воин” од проф. д-р Милан Јазбец.
 
Во рамки на јубилејната 20-та Литературна манифестација „Илинден 2019“, во Домот на култура „Илинден“ се одржа чествување за академиците Матеја Матевски и Гане Тодоровски по повод 90-годишнината од нивното раѓање. По тој повод објавени се две изданија посветени на авторите ,,Дождови,, од Матеја Матевски и ,,Биографија,, од Гане Тодоровски.
 
Во рамки на културната манифестација Илинден, која оваа година се одржува по 20-ти, јубилен пат, денеска беше одржано и литературно матине за деца, на кое најдобрите творби на учениците од основните училишта во општина Илинден, и нивните ментори беа наградени со сет книги и статуетка.
 
Во Домот на култура „Илинден" во Општина Илинден вечер ќе биде отворена 20-та јубилејна литературна манифестација „Илинден 2019" која ќе трае до 18 мај.
 
Со свечено отворање во Домот на култура ,,Илинден,, синоќа по 20-ти пат почна Литературна манифестација ,,Илинден 2019,,.
 

© MTM ТВ Дооел - Скопје. Сите права се заштитени.