Перформанс „Гол живот“ во МКЦ

Оваа сабота, на 18 Јуни, со почеток од 19 часот во Денсинг салата на МКЦ ќе се одржи перформансот „Гол живот“ на Оља Грубиќ и Виа Негатива од Љубљана. Со овој перформанс завршува пролетниот дел од програмата на десеттото издание на фестивалот „Прво па женско“.
 
Младите не треба да бидат добри војници, ниту послушни поединци, ниту евтина работна сила, бидејќи кај нив се промените. Без младите нема ниту иднина, ниту Западен Балкан, ниту реална европска безбедносна архитектура, рече во своето обраќање министерката за култура Бисера Стојчевска-Костадиновска на вториот Преспа форум за дијалог.
 
На плажата Дупени и во село Брајчино артисти и учесници од три држави се дел од фестивалот кој оваа година се случува по четврти пат, а на журката на плажа Дупени ќе настапат 14 познати DJ-и од трите земји кои ги делат водите на Преспанското езеро.
 

Нова поетска книга од Христо Петрески

Издавачката куќа „Македонија презент“ од Скопје ја објави новата поетска книга „Триод, триади“ од Христо Петрески. Книгата содржи вкупно 80 песни во кои се опеани теми од секојдневието, современоста, егзистенцијата, делникот, иднината.
 
Денес, со почеток во 19:19 часот, во Салонот 19.19 при Културно-информативниот центар во Скопје ќе биде промовирана книгата од областа на старата кинеска филозофија, во превод од старокинески јазик и со предговор и белешки на Игор Радев, доктор по старокинеска филологија.
 
Од 23 до 26 јуни, по 21 пат ќе се случи „Битола отворен град“, интернационален младински арт фестивал во организација на Младински културен центар - Битола.
 
Фестивалот „Нови простори“ годинава ќе се одржи в сабота на 18 јуни, на кејот на реката Вардар, при што програмата е поделена на два дела и на две локации.
 
Вечерва во Музејот на македонска борба, 20 часот, ќе се реализира концертен настан со особена тежина - вечерен рецитал на бас-баритонот Иван Наумовски и пијанистката Елена Атанасовска под наслов „Песни од патувања“, посебна тема исполнета со уметнички песни испеани на неколку јазици.
 
Вечерва во КСП Центар-Јадро во 20 часот ќе биде отворена изложбата „Форми на повторно создавање“ на Ирена Пејовиќ.
 
Денес во Кинотеката на Македонија во 19 часот ќе се одржи промоција на книгата „Слободата на стихот“, ретка научна студија за слободниот стих со анализа на стихови од современата македонска поезија.
 
Вчера вечер во организација и со финансиски средства од општина Тирана, се одржа голем концерт на двајца композитори, Фатос Керимај и Златко Ориѓански.
 
Младите таленти ќе ја промовираат културата и ќе го негуваат културното наследство преку добрата практика на транснационалната културна соработка меѓу Република Северна Македонија и Европската комисија, се согласија министерката за култура Бисера Костадиновска - Стојчевска и генералната директорка за образование, млади, спорт и култура на Европската комисија, Темис Кристофиду, кои се сретнаа во Брисел, Белгија.
 
На 30 мај 2022 година, со концертот на Горан Трајковски – саксофон и Маја Божиновска – пијано во Штип почна петтото јубилејно издание на „Саксклар“, меѓународниот фестивал по кларинети саксофон.
 
Министерката за култура Бисера Костадиновска – Стојчевска смета дека треба да биде отворен македонски културно – информативен центар во Брисел.
 
Пламенка Трајковска - гудачки квартет ќе реализира ексклузивен концерт во Истанбул, Турција.
 

Концерт на акустичното трио „Good Habits"

На 14. јуни 2022 година, во 20 часот во Култ парк (паркот пред КИЦ-Скопје) следи концерт на акустичното трио „Good Habits"
 

Чествување на поезијата на Коста Солев Рацин

Културно-Информативниот Центар – Скопје, информира дека на 13.06.2022 година со почеток во 20 часот, во Салон 19:19 се организира чествување на поезијата на Коста Солев Рацин.
 
Националната галерија организира омаж за сликарот Омер Калеши, кој почина во април годинава, по подолго боледување. Изложбата во негова чест ќе биде отворена во Чифте амам, на 16 јуни 2022, во 12 часот. Изложбата се организира во соработка со Универзитетот „Мајка Тереза“- Скопје и членови од семејството на Омер Калеши, информира организаторот.
 

© MTM ТВ Дооел - Скопје. Сите права се заштитени.