Општина Ѓорче Петров денеска соопшти дека во рекордно време е реконструирана кујната во градинката „Росица“, објект „Детелинка“.
 
До крајот на оваа година треба се постави камен темелник на современиот клиничкиот центар во Општина Ѓорче Петров на излезот од Скопје покрај обиколницата на местоста викан Веле Поле. 
 
Продолжува чистењето на дивите депонии во Општина Ѓорче Петров. Екипите на општинската комунална служба продолжуваат со чистење на депониите кои се едни од најголемите загадувачи на животната средина.
 
 
Домот на култура во општина Ѓорче Петров од сега ќе можат да го посетуваат и лицата со хендикеп.
 

Дел од Ѓорче Петров в четврток без вода

facebook twitter google+ linkedin pinterest В четврток од 9 часот прекин во водоснабдувањето ќе имаат корисниците од улиците „Крсте Раковски", „Атанас Иљоски", „Вера Циривири – Трена", „Македонска преродба", „Шидска", „Јосиф Даскалов", „Никола Вукмировиќ", „Црногорска", „Ѓурчин Кокале", „Крушевска", дел од „Борис Сарафов", „Радушка" и „Ангел Винички".
 
Општина Ѓорче Петров, и оваа година традиционално, на први мај, кај крстот во с. Кучково ќе го одбележи Ден на крстот.
 
Учениците од основното училиште Димитар Поп Георгиев- Беровски и од гимназијата Кочо Рацин, општинската администрација на општина Ѓорче Петров, како и вработените во ЈП Комунална хигиена денеска ја расчистуваа депонијата во близина на гимназијата Кочо Рацин, во рамки на големата акција на ЈП Комунална хигиена која се одвива на многу локации во Скопје.
 
facebook twitter google+ linkedin pinterest   90 деца од 5 до 17 години, машки и девојчиња се дел од овогодинешната Јувентус академија, која по втор пат се одржува во општина Ѓорче Петорв, во организација на фудбалската школа за деца Мондано.
 
 
Основното училиште Мирче Ацев, 5 дена е домаќин на 18 наставници и ученици од Малта, Грција и Шпанија, во рамки на Еразмус плус програмата, во која општината е вклучена трета година.
 
60 најкреативни маски од шест основни училишта од општина Ѓорче Петров денеска беа дел од маскенбалот кој секоја година го организира општина Ѓорче Петров. Креативноста на децата, но и на родителите навистина нема граници, а во тоа се уверивме и самите. Во реонскиот парк во Ѓорче Петров денеска сретнавме, кутија за пуканки, вазна со цвеќе, пролетни кралици, комити и индијанци. За најдобрите општината подготви и награди.
 
Александра, Кристина и Андријана се дел од социјалната патролна служба на општина Ѓорче Петров, единствена во државава, која секојдневно посетува семејства кои се наоѓаат во социјален ризик, со цел да им помогне во сложените процедури за добивање финансиска помош и вадење лични документи.
 
Екипи на ЈП „Паркови и зеленило", денеска на првиот ден на пролетта, симболично засадија десет декоративни садници од видовите туја розенталис и ацер и 1.200 цвеќиња од видот виола – темјанушка во дворот на ОУ „Мирче Ацев", во општината Ѓорче Петров.
 
Општина Ѓорче Петров, заедно со невладина организација Фајненс Тинк, како дел од мрежата Фискат го започна проектот „ Мои пари, моја одговорност“, при што денеска беше поставен информативен корнер во општинската зграда.
 
Општина Ѓорче Петров во соработка со Центарот за развој на образованието ,,Корени” организираше две работилници на кои наставниците, директорите и стручните служби од училиштата ги надоградија знаењата и вештините за создавање поквалитетна настава.
 
Сообраќајот на улицата „Даме Груев" во Скопје во недела ќе се одвива со изменет режим заради потребите на „Скопје филм студио" за снимање на филмот „Хомо".
 
 
Денеска  во Домот на културата на општина Ѓорче Петров, градоначалникот Александар Наумоски потпиша Меморандум за соработка со Здружението на граѓани ЕВРО-СТАРТЕР-Скопје, при што свечено  го пушти во употреба Младинскиот инфо-центар  (МИЦ).
 
Граѓаните на општина Ѓорче Петров се уште се лекуваат во старата и руинирана амбуланта, која е речиси пред распаѓање.
 
Со цел да се обезбедат подобри услови во детските градинки Општина Ѓорче Петров презема сериозни чекори да се обезбедат прочистувачи за воздух во сите градинки на нејзина територија.
 

© MTM ТВ Дооел - Скопје. Сите права се заштитени.